Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Húsvét linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Húsvét képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: husvet.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 103 db
A Húsvét eredete

A Húsvét eredete

A húsvéti ünnep neve különböző nyelveken más és más. Közös eredete azonban, a húsvét héber neve, a pészah. A szó kikerülést, elkerülést jelent. Eredetileg a keresztény és a zsidó ünnep egybe is esett. A níceai zsinat i. sz. 325-ben szabályozta a keresztény ünnepek rendjét, ekkor vált el a két ünnep ideje. A húsvét angol neve: passover, átrepülést jelent. Gyakorta használják az Easter elnevezést, mely a német Oster szóval együtt keresendő. Őse egy germán istennő, Ostara az alvilág úrnője, ünnepe a tavaszi napéjegyenlőség idején volt.

A Húsvét története

A Húsvét története

A jeles napok sorában az egyik kiemelkedő ünnepünk a Húsvét, ami a keresztény egyházakban Krisztus feltámadásának ünnepe, egyben a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is. A keresztény világ Húsvét ünnepének kialakulása a zsidó Pészah-hoz vezethető vissza. Ekkor ünnepelték a zsidók Egyiptomból való kivonulását. Az Ótestamentum szerint ekkor, az Egyiptomot ért tíz csapás közül utolsóként, lecsapott a Halál Angyala és magával ragadott minden elsőszülött fiút. A zsidók Isten parancsának engedelmeskedve azonban bárányt áldoztak, és annak vérével bekenték ajtóikat, így a Halál Angyala őket nem bántotta....

A húsvét ünnepe - A világ világossága

A húsvét ünnepe - A világ világossága

Húsvétkor ünnepli a kereszténység Jézus Krisztus feltámadását. A húsvét a legrégibb keresztény ünnep és egyúttal a legjelentősebb is az egyházi év ünnepeinek sorában. A húsvét gyökerei azonban messze visszanyúlnak a pogány hagyományokba is, ezért ? ha csak jelképekbe (tojás, nyúl) fogalmazva is ? a tél elmúlását, a természet megújulását és a termékenységet is ilyenkor ünnepeljük.

Húsvét magazin hírek
Húsvéti programok Noszvajon
Húsvéti programok Noszvajon Húsvéti programok Noszvajon - Időpont: 2011. április 23/25. Április 23., szombat II. Báránykiállítás Megnyitó: 11.00 órakor Helyszín: Magtár Fogadó Borozója (Szomolyai út 2/a) A kiállítás alatt játszóház, báránybolt, a pincesoron báránysimogató, borkóstolási lehetőség Április 24-én, Húsvét vasárnap: Tojásvadászat a faluban Térképek felvétele és...
Húsvét 2011 - Kiállítás és tavaszköszöntő játék
Húsvét 2011 - Kiállítás és... Húsvét 2011 - Kiállítás és tavaszköszöntő játék a Mezőgazdasági...
Vidám húsvéti kalandtúra a Budakeszi Vadasparkban
Vidám húsvéti kalandtúra a Budakeszi... A Budakeszi Vadasparkban idén is új kalandokkal várjuk az érdeklődőket. Kicsiknek...
A legjobb locsolóversek

A legjobb locsolóversek

Locsolóversek húsvéti locsoláshoz. Kelj föl párnáidról, szép ibolyavirág, Nézz ki az ablakon, milyen szép a világ! Megöntözlek téged az ég harmatával, Teljék a tarisznya szép piros tojással! E háznak van rózsabokra megöntözném, hogy virulna. A kis kertész fáradsága, egy pár tojás a váltsága. E háznak van-e rózsája? A rózsának van-e párja? Mert ha nincsen vállalkozom, hogy a rózsát meglocsolom. Zöld erdőben jártam kék ibolyát láttam. El akart hervadni szabad-e locsolni? Húsvét hétfőjén kinyílott egy rózsa, Hajnalhasadáskor, harmat hullt le róla. Ezüst harmat cseppent, kis üvegbe szedtem, Egy szép barna kislányt vele megöntöztem. Az éjjel azt álmodtam rózsa nyílt az ablakomban, Elakart hervadni, szabad-e locsolni?

Anekdoták és húsvéti készülődés

Anekdoták és húsvéti készülődés

A székely falvak portálja, Anekdoták és húsvéti készülődés Egyszer, amikor a templom tetején kizöldült a fű egy csuporék helyen, és a gazda elkezdte felhúzni a toronyba a bikáját, hogy azt legelje le az állat, de a szegény pára már a nyelvét is kiöltötte a fojtogatástól, odaszólt a gazdához egy falujabeli: Te komám, már lóg a nyelve annak a bikának. Mire a gazda: Me' úgy kívánja - hallhatták nemrégiben ezt a viccben gyökerező történetet a bikafalvi gyermekek a tiszteletesüktől. De az 1684-ben épült templom és a falu nevének eredete kapcsán több más anekdotát is megismertek a közös épületben tanító óvónőjüktől és tanítónőjüktől, akik olykor kirándulásokat is szerveznek, elviszik őket Székelyudvarhelyre és nagyobb városokba. A bikafalvi gyermekek azt a népi anekdotát is hallották, hogy hajdanán, Basta pusztításai idején a vidéken mind kipusztultak a bikák, de a falujukban megmaradt egyetlenegy, és a gazdák mind úgy emlegették a települést, hogy bikás falva, majd Bikafalva...

Antik és retro képeslapok küldése

Antik és retro képeslapok küldése

Régi postai képeslapok másolatait küldheti el elektronikus képeslapként. Számtalan kategóriába rendezve, bármely alkalomra talál képeslapot nálunk. Gyűjteményünk egyedülálló, a legtöbb kép csak nálunk található meg. A képeslapokhoz társíthat idézetet és aláfestő zenét is. Minden szolgáltatásunk díjmentes.

Balatonszárszói húsvét wellnessel

Balatonszárszói húsvét wellnessel

A Két Korona Konferencia és Wellness Hotel Balatonszárszón várja a pihenni vágyó kedves vendégeket. Kedvezményes ajánlataink között mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet. Ünnepi hétvégéinken szórakoztató programokkal kedveskedünk a hozzánk foglalóknak. Gyermekprogramok, ízletes ételek, hangulatos szobák, barátságos, segítőkész személyzet. A családias környezetben mindenki a pihenésre koncentrálhat. Masszázsaink segítenek ellazulni és kipihenni a hétköznapok fáradalmait. Balatonszárszó a családosok paradicsoma, ezért nem csak nyáron, de az év többi részében is kellemes kikapcsolódási lehetőséget biztosít felnőtteknek, gyermekeknek egyaránt. Szeretettel várjuk Önöket szállodánkban. Két Korona, a kényeztető pihenés otthona!

Belle Epoqe - Patkolt tojás

Belle Epoqe - Patkolt tojás

PATKOLT TOJÁS Egy régi hagyomány tovább él A hagyomány szerint a tojáspatkolást unatkozó patkolókovácsok találták ki, hogy szabadidejükben ezzel bizonyítsák szakértelmüket és kézügyességüket. Mára alig 2-3 tojáspatkoló mester maradt aki tovább viszi ezt a hagyományt. A vasalatok mintáit egy ólomlemezből vágja ki a patkolómester, majd óvatosan felszegezi őket. A legnagyobb elővigyázatosság ellenére patkolás közben a tojáshéj gyakran eltörik. Ha mégis sikerül rögzíteni az összes elemet, a tojás sokkal ellenállóbb lesz az ütésekkel szemben. A mester, akinek ezeket a szépségeket köszönhetjük, napokat dolgozik egy-egy patkolt liba- vagy tyúktojás elkészítésén. Egy pillantás az apró részletekre és rögtön kiderül miért van szükség ennyi erőfeszítésre...

Bogácsi családi Húsvét

Bogácsi családi Húsvét

Családi Húsvét 2014. április 19-20. Közösségi Ház A kétnapos program keretein belül kézműves foglalkozásokkal, játékos vetélkedőkkel, tojásvadászattal és más szórakoztató programokkal várjuk a gyermekeket és szüleiket.

Hirdetés
Böjti és Húsvéti ételek

Böjti és Húsvéti ételek

A népi hagyomány szerint a böjt azzal kezdődött, hogy minden edényt jól megtisztítottak, hogy a zsírnak még híre-hamva se maradjon. Jelképesen még a kamrakulcsot is eldugták, kútba hajították, jelezve, hogy kezdődik a sovány koszt időszaka. A húst teljesen elhagyták. Hüvelyeseket, főtt tésztaféléket, főként mákosat ettek. Erdélyben a málé lepényt készítették szívesen.

Club Kehida Aparthotel

Club Kehida Aparthotel

A Club Kehida Aparthotel*** Kehidakustányban közvetlenül a Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő mellett várja kikapcsolódásra vágyó vendégeit. A hotel saját wellness részleggel rendelkezik, mely belső élménymedencével, pezsgőfürdővel, finn- és infraszaunával, gőzkabinnal, szezonálisan üzemelő külső úszómedencével várja a felfrissülésre vágyókat. A környéken lehetőség van lovaglásra, horgászásra, balatoni hajókázásra, kerékpártúrákra, hőlégballonozásra, sárkányrepülésre, középkori lovagi lakomákra, borkóstolásra és számtalan más színes programra. Töltse nálunk a Húsvét hétvégét! Látogasson el oldalunkra, és tekintse meg akciós csomagajánlatainkat!

CoffeeCup.hu - Húsvét

CoffeeCup.hu - Húsvét

Humor, képek, sztárok, videók... és egy csésze kávé. Az oldalon közel 50000 különböző letölthető kép található, melyek egy része húsvéti képeslapként is elküldhetők! Más ünnepekre is találhat képeslapokat.

Csuhaj Tünde tojásdíszitő

Csuhaj Tünde tojásdíszitő

Csuhaj Tünde tojásdíszitő 1954-ben születtem Tamásiban. A Pécsi Művészeti Szakközépiskolában kerámia szakon végeztem tanulmányaimat. Tojás diszítéssel 1990 óta foglalkozom. Liba, hattyú, emu, nandu és strucc tojásokat diszítek maratott, fúrt, festett technikával. Hollandiában 2000-ben és 2001-ben és Franciaországban 2003-ban kiállítási első díjat kaptam. 1990-ben "A tojáshímző" címmel portréfilm készült rólam, amelyet országos TV csatornák vetítettek.

e-card.hu képeslapküldő

e-card.hu képeslapküldő

Az e-card.hu egy hobbioldal, és a létezése három ember munkáját dicséri: Virágét, aki az oldal kinézetét és a képeslapok egy részét készítette, Éváét, aki a többi képeslapot rajzolta és nem utolsó sorban Dénesét, aki a programozást végezte. Remek egyedi húsvéti képeslapok találhatók az oldalon!!!

Ecettel díszített maratott tojás

Ecettel díszített maratott tojás

Ecettel díszített maratott tojás 1. Először is fessük be a tojásokat tojásfestékkel, vagy hagymahéjával. 2. Egy kis edénybe tegyünk ecetet, majd mártsunk bele egy fülpucoló pálcát. 3. Az ecetes fülpucoló pálcával kezdjünk el rajzolni a tojásra. Többször mártsuk bele a pálcát az ecetbe. Ha túl sok ecetet szívott fel a vatta, érdemes lehúzni, hogy ne folyjon le a tojáson. 4. Többször húzzuk át ugyanazon a vonalon a pálcánkat. 5. Az ecet kimarja a festéket ott, ahol érinti a tojást. Így a dísz tojásszínű (világos) lesz, míg a tojás többi része színes marad. Egyszerű, mégis mutatós technika. Ha hagymahéjával fested be a tojást, csupa természetes anyaggal díszítettél.

Fényképes húsvéti képeslapok

Fényképes húsvéti képeslapok

Az év első igazi családi ünnepe a húsvét, melyet a tavasz ébredésével együtt a gyerekek, családok örömmel várnak. A családtagok, húsvétkor is köszöntik egymást személyesen vagy pedig egy kedves képeslap formájában. Húsvéti képeslap kínálatunkban is megtalálhatják az egyszerű, hagyományos képeslapokat és a különlegesebb formátumokat is, mint a francia hajtogatott, hajtogatott és pausz rátétes, melyekről bővebb leírást és árakat a képeslap típusok menüpont alatt találhatnak.

Fényképes tojás

Fényképes tojás

Fényképet nézegetni mindenki szeret, ezért akár a húsvéti lakásdíszeinket is díszíthetjük fényképekkel, és hozzájuk illő alátétekkel, kiegészítőkkel. Az albumkészítés (scrapbook) technika nem csak albumban vagy más lapos tárgyon jelenhet meg, erre jó példa ez a cikk, mely fényképpel ékesített húsvéti tojásokat mutat be. Érdemes kipróbálni, mert a hatás nem marad el!

Tuti menü